Jako geografowie interesujemy się wpływem człowieka na środowisko. Ostatnio postanowiliśmy zgłębić temat diety planetarnej – jako przykładu pozytywnego oddziaływania ludzi na ich ekosystem. Sposób odżywiania się zgodnie z tą koncepcją pozwoli częściowo ograniczyć negatywny impakt jaki wywieramy na naszej planecie, ponieważ żywność pochodzenia roślinnego wymaga mniej użycia gruntów, wody i energii do jej produkcji. Dieta planetarna jednak nie wymusza całkowitego wykluczenia mięsa, bez obaw.
Żeby pokazać, że jedzenie zgodnie z tą koncepcją nie jest skomplikowane, w następnych postach będziemy udostępniać przepisy na dania oparte właśnie na tej diecie.
Zapoznajcie się z plakatem promującym tę młodą dietę (jej pełne założenia zostały spisane w raporcie z 2019 roku, „EAT Lancet”), możecie zobaczyć go także na korytarzu 1. piętra naszej Szkoły.
Koło geografów